Nieuwsbericht

Terugkoppeling examenadviescommissie 25 november 2021

donderdag 16 december 2021

Op 25 november heeft de examenadviescommissie (EAC) de laatste vergadering van dit kalenderjaar gehad. In dit artikel wordt op drie onderwerpen welke zijn besproken een terugkoppeling gegeven.  De EAC heeft uitgebreid gesproken over anders verantwoorden van het diplomabesluit. Dit naar aanleiding van de bevindingen opgedaan bij de pilot alternatief examineren. Hieruit zijn de navolgende adviezen naar voren gekomen:

  • Houdt de administratie zo eenvoudig mogelijk. Dit naar aanleiding van een bevinding uit de pilot, waarbij voorgestelde modules werkprocessen overstijgen.
  • Houdt er rekening mee dat de scholen nog erg verschillend aankijken tegen het betrekken van onderdelen uit het onderwijs, bij het bepalen van het diplomabesluit.
  • Blijf experimenteren binnen het onderwerp anders verantwoorden van het diplomabesluit. Zoek hierbij de samenwerking op met scholen die hier actief mee bezig zijn.

Daarnaast is aan de EAC een casus voorgelegd omtrent de kwaliteit van een keuzedeeldossier. De casus betrof het ‘keuzedeeldossier Educatieve Activiteiten’. Examenontwikkelaars ervaren dat keuzedeeldossiers niet altijd van goede kwaliteit zijn om een examen bij te ontwikkelen. Of dat dit alleen kan met een uitgebreide verantwoording. De EAC heeft positief geadviseerd op het voorstel om in dergelijke gevallen geen examen te ontwikkelen. Hierbij informeert de uitvoeringsorganisatie het SBB, de school en de EAC wat de beperking is van het keuzedeeldossier voor het ontwikkelen van een goed examen. 

Tot slot heeft EAC gesproken over het eigen functioneren als examenadviescommissie. Dit naar aanleiding van het reglement van de examenadviescommissie waarin staat dat de EAC zichzelf jaarlijks evalueert. Belangrijkste conclusie is dat, hoewel de EAC-leden ervaren dat ze niet op alle onderwerpen evenveel expertise hebben, ze in totaliteit complementair aan elkaar zijn. Gezamenlijk wordt er altijd tot een goed advies gekomen. 

Na deze vergadering wordt afscheid genomen van Auktje Alssema (ROC van Amsterdam) en Toin Brouwers (ROC Tilburg). We willen hen bij deze hartelijk bedanken voor hun inzet en de geleverde bijdrage aan StECI. De EAC heeft op dit moment nog 1 vacature die openstaat.

Bijeenkomsten

14 mei 2024 12:00 tot 14:30

Examenadviescommissie

Online, Teams

16 mei 2024 11:00 tot 13:30

Bestuursvergadering

Online, Teams

21 mei 2024 10:00 tot 13:00

Vaststellingsbijeenkomst Kunsten en Entertainment

Online, Teams