Nieuwsbericht

Terugblik StECI gebruikersdag 19 september 2024

dinsdag 8 oktober 2024

Op donderdag 19 september 2024 vond de jaarlijkse StECI Gebruikersdag plaats, een dag vol inspiratie, kennisdeling en innovatie. De dag werd goed bezocht door onderwijsprofessionals die actief zijn in het ontwikkelen en examineren binnen het beroepsonderwijs. Deelnemers konden kiezen uit verschillende workshops waarin actuele thema’s rond examinering en onderwijsvernieuwing centraal stonden. We zijn gestart met het toelichten van de werkwijze van StECI waarbij in een 6-koppig panel de verschillende leden en rollen verder werden uitgelegd. Een mooie manier om nader kennis met elkaar te maken bleek al meteen op die dag!

Keuzeworkshop: PraktijkbeoordelenFlex – voor huidige en nieuwe gebruikers
Een van de hoogtepunten was de workshop over PraktijkbeoordelenFlex, de digitale omgeving voor het ontwikkelen en examineren van praktijktoetsen. De workshop, geschikt voor zowel nieuwe als bestaande gebruikers, bood een demo van het systeem. Deelnemers kregen inzicht in de mogelijkheden van digitaal examineren, waaronder het efficiënter beoordelen van praktijkopdrachten. Ook werd duidelijk uitgelegd welke stappen belangrijk zijn om optimaal gebruik te maken van deze flexibele tool.

Keuzeworkshop: Leren met en van elkaar
De workshop Leren met en van elkaar bood een platform voor interactie en uitwisseling van ervaringen. In het eerste deel stond de toepassing van AI in het onderwijs centraal, waarbij het ROC Amsterdam haar praktijkervaringen deelde. Zij gaven een boeiend overzicht van wat goed werkt in de implementatie van AI, welke uitdagingen zij tegenkomen en hoe zij die hebben opgelost. Dit leidde tot een goeie discussie onder de deelnemers, die hun eigen ervaringen en vragen konden inbrengen.

Het tweede deel van de workshop draaide om de beoordeling van studenten in groepsverband. Hier werd besproken hoe je studenten individueel beoordeelt, zelfs als ze samenwerken aan een groepsproject. De aanwezigen wisselden hun uitdagingen en oplossingen uit, wat zorgde voor nieuwe inzichten en praktische handvatten.

Keuzeworkshop: Keuzedelen en het nieuwe format voor keuzedeel-examens
In een andere workshop werden de deelnemers meegenomen in het vernieuwde format voor het ontwikkelen van keuzedeel-examens, het zogeheten Keuzedeel-examenformat 2.0. Dit nieuwe format is door StECI ontwikkeld om het proces van examenontwikkeling te stroomlijnen. Deelnemers werden aangemoedigd om zelfontwikkelde examens en kwalificatiedossiers mee te nemen, waardoor ze tijdens de workshop meteen aan de slag konden met het nieuwe format. Dit hands-on gedeelte bleek zeer waardevol voor de aanwezigen, die direct feedback konden krijgen op hun eigen materiaal. 

Conclusie
De StECI Gebruikersdag 2024 bood een waardevolle combinatie van informatie, praktische tools en netwerkmogelijkheden. De interactieve workshops zorgden ervoor dat deelnemers met nieuwe kennis en ideeën naar huis gingen om toe te passen in hun eigen praktijk. Met de voortdurende vernieuwingen binnen het onderwijs en examinering blijft StECI een onmisbare partner voor scholen en docenten.

We kijken uit naar de volgende editie in 2025!

Wil je de Powerpoints van deze dag ontvangen of heb je nog een vraag? Stuur gerust een mail naar [email protected].

Bijeenkomsten

11 nov 2024 12:00 tot 12:30

Webinar update PraktijkbeoordelenFlex

Online, Teams

14 nov 2024 10:00 tot 13:30

Deelnemersraad

Online, Teams

19 nov 2024 10:00 tot 13:00

Vaststellingsbijeenkomst Kunsten en Entertainment

Online, Teams